Click! Click! Click

Wednesday, October 31, 2012

Selamat Tinggal Oktober

Salam Satu Bloggers !



Tengah-tengah nak touch up blog, tibe-tibe datang idea nak update blog disamping bermuka buku dan dengar lagu jiwang karat. . . 
tuptap jap je dah 31 Oktober 2012 . Macam mimpi je,rasa sangat sekejap . Taktahulah kalau aku je yang rasa sekejap . Sedih sangat nak tinggalkan bulan oktober . Kenapa ? Sebab macam-macam peristiwa jadi dalam bulan ni . Menangis tergelak macam-macam adaa . Macam masak tiga rasa . Cukup rasa masam,masin,manis diaa tau . Lepas ni tak jumpa lagi dah tarikh 31 Oktober 2012 . Sekali seumur hidup . 




Bulan oktober sangat sempurna pada aku . Secukup rasa,macam-macam pengalaman aku dapat . Macam-macam orang aku kenal . Macam-macam perangai aku jumpe . Sampai kadang-kadang aku rasa sungguh annoying ! Tapi nak buat macam mana kan . Kita manusia biasa . Macam -macam hal kita buat kan ? Dan disebakan perkara-perkara tu aku belajar banyak sangat benda baru dalam hidup . Banyak sangat hikmah disebalik apa yang berlaku dalam bulan Oktober ni, terima kasih Ya Allah . 

Bulan Oktober ni jugakla aku jumpe dengan business baru, orang baru, kereta baru, dan semangat baru untuk improve kan diri, life, duet, and macam-macam la. . .Yesss paling penting dah boley bawak kete gi keje tapi still beginner lagi ok. . .hahaha

Sebelum aku semakin merapu nak tentu hala baik aku tido sebab esok banyak mende lagi nak kene pikir pasal TENAGA, THHEAVY, TIGER buat urat kepala aku timbul. So, wish u all high up up esok ok. . . Selamat malam semua dan selamat tinggal Oktober :'(

p/s : Hello November ;]


Photobucket

Tuesday, October 30, 2012

Excellent Quotes by Warren Buffett


Who is it WARRENT BUFFET???
He is the ranking among the world’s wealthiest people. I hope I can inspire you with his quotations:


1. On Earning: “Never depend on single income. Make investment to create a second source”.

That is what my grandmother always telling me because having only single income is not only dangerous but also a slow way of accumulating wealth. As one of the definition on risk – “Risk is having only one single income”. For we do not know what the future holds, if it happens that our source of income is in danger or lost, it would be very hard to find another source.


2. On Spending: “If you buy things you do not need, soon you will have to sell things you need”.

Discipline is always the key. Do not buy things you do not need. In riding a plane, what is the difference between the business class and economy class? Do you really have to spend so much for that difference? Do you really have to buy branded clothes just to look good? Are the things you are planning to buy necessary? Again, live simple. It is not bad to buy expensive things as long as it has its use.


3. On Savings: “Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving”.

This concerns about how you budget your money. Put your savings first before any expenses.

The bad formula: income – expenses = savings

The good formula: income – savings = expenses

Most people save only after what is left at the end of the month. Savings should be part of your budget, not a left over.


4. On Taking Risk: “Never test the depth of the river with both the feet”.

Do not use all of your resources in gambling on a certain investment or else you’ll lose everything. Only a considerable portion of your resources should be put on a gamble. By saying considerable portion, I mean the amount of money you are willing to take the risk of losing.


5. On Investment: “Do not put all eggs in one basket”.

Have your portfolio diversified. Putting it in one type of investment is risky.


6. On Expectations: “Honesty is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people.

Do not expect too much from a simple thing. Make reasonable expectation because sometimes it may frustrate you if the returns are too much low from what you have expected.

Quotes are nuggets of wisdom from people who made it through their lives. All of it, we should apply in our lives too and share to others.

- Good, Famous, Nice, Excellent Quotes by Warren Buffett


Interested to know how to generate 4-6k figures income?

DO CONTACT ME NOW AND BOOK YOUR APPOINTMENT TODAY

NADIA - 0179062795

 

Photobucket

Friday, October 26, 2012

Salam Aidiladha

 Salam Aidiladha



Selamat menunaikan ibadah korban to all muslimin and muslimat....Mesti ramai yg balik kampung kan? Bestnyerla....Sy rayer kat uma je taun ni...SO, agak boringla xtaw nk wtpe da, so blogging jela kjenyer....tapi jap lg nk continue my hobby, Korean drama as always :) nty i update okeh list korean drama and source watchlist yg best2....sure korang nk taw kan....hahahaha...

Seriously sgt best stay kt rumah even xbalik kampung pun mcm org lain...hehehe....First sekali mestila i have my own bedroom best ever....So, sgt la best i nk golek2 and relax my mind and body after full time work....

u believe or not?


Do u believe my bedroom like that? I wish too my bedroom look like that...so contemporary and modern look...BUT, in fact that my bedroom also have purple theme like that, just not exactly like that picture okeh. Even, i balik kampung pun, i xley nak online my korean drama 24 hours, facebooking, googling, blogging, because NO WiFi at my kampung...So sad :(


Most importantly i need a rest after have seminar in last 2 weeks Saturday at KL for my work and business. Even i feel tired, but i really thankful because i have family that always support me in whatever i'm doing, my friends that cheer me up and my leader that always motivate and guide me to be success in this business :)

My old school friends

My Collegue

My Leaders & Business Partners



Photobucket

Thursday, October 25, 2012

First time KONTRA?

Hello, start harini baru nak mulakan balik ber'blogging la kan...Actually mmg minat nk berblog smbil boley share macam2 cerite and experience dgn kawan2, tapi sometimes sgt la busy smpi xde mase nak cari idea utk my blog ni...hehehe..busy la kononnyer...

My collegue, Rina & Me
Ok, my post kali ni nk cerite pasal KONTRA...Ha kontra pe ea agak2? Sebenarnye kontra ni adelah terms2 dalam investment...Memandangkan dah kerja dlm bidang investment kan, so kne la gune pakai ayt ni kn....hehehe...Ok berbalik pada tajuk la kan, harini dalam sejarah first time main kontra behalf client la...supposely, biasenyer sy xgalakkan mereka untuk sy monitor if mereka berhasrat nk main kontra, tp disebabkan nak la try & test market diri kan, boleh ke aku gain profit untuk client ni, takut lak losses kan....hahaha....akhirnye kan dapat la gak gain profit untuk this client around RM600+++...Jadila, untuk duet rayer dlm mase sehari.... 

Ape itu Kontra Saham?
Sebenarnya bila kita membeli satu-satu saham kita perlu membayarnya pada T+3 iaitu Transaction Day plus 3 working days. Jadi kita perlu membayarnya dalam tempoh itu dan kalau kita tidak membayarnya maka ia akan dipaksa jual (force selling) pada hari yang keempat.

Jadi dalam hal ini, kita boleh menjualnya dalam tempoh tiga hari tersebut. Kalau harga saham itu naik maka kita bakal mendapat keuntungan atas angin tanpa mengeluarkan modal dan sebaliknya kalau ia jatuh maka kita perlu membayar kerugian yang dialami. Inilah maksudnya bermain saham kontra.

So, berbalik pada my experience tadi, my client decide nak kontra untuk 2 saham iaitu, THHeavy and GPacket, tapi sy tgk td GPacket mcm xgerak sgt mule2 td, so i suggest pada die untuk beli Tiger-WA memandangkan that shares sgt2 la hot stock td....SO, beli la THHeavy pada price 0.595/16,800 unit and Tiger-WA pada price 0.140/35,000...Sgt2 murah kan...


Market after lunch around 3pm
At the first, rase takut mesti la ade sbb xpnah main kontra untuk client...diri sendiri ade la...hahah...tp, akhirnye la kan, share Tiger-WA naik smpi price 0.160, sy pn trus la jual kn....tp, bile setengah jam lg before market close, 4.30pm dengan sgt laju that counter naik smpi 0.205....Tibe2 rase menyesal jual cpt sgt....hehehe...(bile hati da ade rse tmak, mmg cmtu bile men saham ni...heheh)...SO, jgn tamak2 ok....even dapat sikit pn, still in profit lg...alhamdulillah...

Saham THHeavy pula, masih xdijual lg, memandangkan performance die boley naik hanya sikit sahaja smpi 0.615 still not in target....so, kite tggu smpi nex week sebab this counter have news untuk keluar dari PN17....Through sumber2 yg boley dipercayai, this share mmg akn go up la....

Mengapa tidak digalakkan bermain kontra?
Risiko kerugian yang begitu tinggi. Pelaburan sebenarnya ialah dengan melaburkan duit pada satu jangkamasa yang tertentu dengan tujuan mendapatkan keuntungan. Namun demikian manusia sifatnya tak sabar maka dia selalunya ingin cepat, hari ini melabur esok inginkan keuntungan.

Boleh, untuk bermain kontra jika client snggup monitor and online trading sndri tnpe mnggunakan khidmat dealer...Ini untuk mengelakkan client tidak dpt beli/jual price yg mereka inginkan jika dealer ade urusan lain...Dealer bukan handle 1 or 2 client sjer, tp rmai...hehehe..

Actually i enjoy my experience today, even so risky to handle, but it became my first time ever, rser excited mesti ade bile kite boley give good service,advise and profit to them....It really important as a equity dealer okeh :)

So true!

                                        
Photobucket

Klik, klik tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...