Click! Click! Click

Thursday, October 25, 2012

First time KONTRA?

Hello, start harini baru nak mulakan balik ber'blogging la kan...Actually mmg minat nk berblog smbil boley share macam2 cerite and experience dgn kawan2, tapi sometimes sgt la busy smpi xde mase nak cari idea utk my blog ni...hehehe..busy la kononnyer...

My collegue, Rina & Me
Ok, my post kali ni nk cerite pasal KONTRA...Ha kontra pe ea agak2? Sebenarnye kontra ni adelah terms2 dalam investment...Memandangkan dah kerja dlm bidang investment kan, so kne la gune pakai ayt ni kn....hehehe...Ok berbalik pada tajuk la kan, harini dalam sejarah first time main kontra behalf client la...supposely, biasenyer sy xgalakkan mereka untuk sy monitor if mereka berhasrat nk main kontra, tp disebabkan nak la try & test market diri kan, boleh ke aku gain profit untuk client ni, takut lak losses kan....hahaha....akhirnye kan dapat la gak gain profit untuk this client around RM600+++...Jadila, untuk duet rayer dlm mase sehari.... 

Ape itu Kontra Saham?
Sebenarnya bila kita membeli satu-satu saham kita perlu membayarnya pada T+3 iaitu Transaction Day plus 3 working days. Jadi kita perlu membayarnya dalam tempoh itu dan kalau kita tidak membayarnya maka ia akan dipaksa jual (force selling) pada hari yang keempat.

Jadi dalam hal ini, kita boleh menjualnya dalam tempoh tiga hari tersebut. Kalau harga saham itu naik maka kita bakal mendapat keuntungan atas angin tanpa mengeluarkan modal dan sebaliknya kalau ia jatuh maka kita perlu membayar kerugian yang dialami. Inilah maksudnya bermain saham kontra.

So, berbalik pada my experience tadi, my client decide nak kontra untuk 2 saham iaitu, THHeavy and GPacket, tapi sy tgk td GPacket mcm xgerak sgt mule2 td, so i suggest pada die untuk beli Tiger-WA memandangkan that shares sgt2 la hot stock td....SO, beli la THHeavy pada price 0.595/16,800 unit and Tiger-WA pada price 0.140/35,000...Sgt2 murah kan...


Market after lunch around 3pm
At the first, rase takut mesti la ade sbb xpnah main kontra untuk client...diri sendiri ade la...hahah...tp, akhirnye la kan, share Tiger-WA naik smpi price 0.160, sy pn trus la jual kn....tp, bile setengah jam lg before market close, 4.30pm dengan sgt laju that counter naik smpi 0.205....Tibe2 rase menyesal jual cpt sgt....hehehe...(bile hati da ade rse tmak, mmg cmtu bile men saham ni...heheh)...SO, jgn tamak2 ok....even dapat sikit pn, still in profit lg...alhamdulillah...

Saham THHeavy pula, masih xdijual lg, memandangkan performance die boley naik hanya sikit sahaja smpi 0.615 still not in target....so, kite tggu smpi nex week sebab this counter have news untuk keluar dari PN17....Through sumber2 yg boley dipercayai, this share mmg akn go up la....

Mengapa tidak digalakkan bermain kontra?
Risiko kerugian yang begitu tinggi. Pelaburan sebenarnya ialah dengan melaburkan duit pada satu jangkamasa yang tertentu dengan tujuan mendapatkan keuntungan. Namun demikian manusia sifatnya tak sabar maka dia selalunya ingin cepat, hari ini melabur esok inginkan keuntungan.

Boleh, untuk bermain kontra jika client snggup monitor and online trading sndri tnpe mnggunakan khidmat dealer...Ini untuk mengelakkan client tidak dpt beli/jual price yg mereka inginkan jika dealer ade urusan lain...Dealer bukan handle 1 or 2 client sjer, tp rmai...hehehe..

Actually i enjoy my experience today, even so risky to handle, but it became my first time ever, rser excited mesti ade bile kite boley give good service,advise and profit to them....It really important as a equity dealer okeh :)

So true!

                                        
Photobucket

1 comment:

  1. kiranya main kontra ni still kena ada modal yg dah di masukkan pada dealer kita. kalau acc kita RM0 tak boleh kan?

    ReplyDelete

Klik, klik tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...