Click! Click! Click

Saturday, June 14, 2014

Chef of the day

Salam, takde ape sangat nak share. Harini korang buat ape je cuti ni? Aku takde pegi mane-mane pon, just stay rumah and menjadi babysitter pade adik-adikku 2 orang kat rumah ni...hahaha babysit la sangat kann...Takdelah just menjadi tukang masak @ chef for they all for this week. Almaklumlah my parent pergi Aloq Setaq this week sebab ade family issues, so kakak ni la kene turun dapoq. Kakak nye pon terpaksela merajinkan diri. Bab nak memasak ni memang lah pening sebabnye tak tahu nak masak ape. Takkan asik-asik sardin and telo je. So, arini plan nak la masak nasi lemak la kononnye. hehehehe. Apelagi nak masak kene la google dulu first. hebat kau nadia...So aku pon start la meng'google'kan diri. Banyak juge blog reference aku. Yela nak sambal sedap kan. Kang tak kene lak ngan taste aku. hehehe


First, aku jumpe yang ni sambal yang simple nak wat:

http://loseweight-chaiyok.blogspot.com/2013/07/resepi-sambal-nasi-lemak-sedap.html

Second, yang ni die bagi resipi sambal juge:

http://iniblogcikinadodocheng.blogspot.com/2013/06/resepi-sambal-nasi-lemak-yang-sedap.html

Third, yang ni sambal sekali dengan nasi resipi:

http://hairul.com/blog/resepi-nasi-lemak-paling-sedap/

Yang third ni aku tiru bulat-bulat care masak nasi. Hasilnye memang sedap...hehehe. Part sambal pulak aku tiru yang second. Sedap juge tapi cili kering yang aku beli sangat pedas.Hasil nye pon memang sangat pedas. Tapi yang penting nasi lemak aku memang sedap and menjadi kali ni. hahaha. Adik aku makan bertambah-tambah.Ni second time aku buat nasi lemak. Akhirnye menjadik jugak. Bagi korang yang tak reti buat lagi, ley la korang try google and mencube. Tak rugi pon try. hehehe


my nasi lemak looks
 



Photobucket

No comments:

Post a Comment

Klik, klik tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...