Click! Click! Click

Saturday, September 6, 2014

Meet Jakarta Again! (Part 1)

before depart @KLIA

Okey, rase cam dah lame tak post something kan...sebab nye last week I enjoy my trip to Jakarta. It really unplanned trip okey. But it took me to apply on leave 4 days from my boss. Actually it also long trip because it took 6 days (26 August - 31 August). But I really enjoyed it. Sebenarnye my aunty suddenly ajak untuk teman die pergi konsert Afgan. She is a fan of Afgan and go everytime Afgan perform his concert.So, die ajak aku and my cousin to teman and jalan-jalan sekali. Orang dah nak belanje tiket sume, kite just bawak duet shopping jela kan.

Arrive at Jakarta Airport. Have breakfast at LarasResto even dah makan nasi lemak dalam flight. Restoran yang mahal.

Day 1

So, we stay at Aston Kuningan Suites, around Kuningan, and of course still in Jakarta town. But seriously Jakarta is very busy and jammed. Memang kalah KL punyer jammed. Kat sini jammed kite panggil 'macet bangat'...huhuhu. Sesampainye kitorang kat Jakarta, terus check in our hotel, tapi still tak boley masuk lagi sebab pukul 2 baru boley masuk. So, kitorang decide nak pergi Stesen Gambir untuk beli tiket keretapi pergi Bandung Khamis-Jumaat. Then, terus balik hotel check in...Balik siap-siap mandi and semayang, pastu keluar balik. So decide pergi makan masakan Palembang. Makanan die ala-ala nasi padang juge. Tapi seriously sedap. Name kedai ni Pagi Sore. Die ade banyak branch kat Jakarta. Kitorang makan pon memang puas hati kat sini. Lepas makan kitorang singgah jap kat area Menteng, sebab makcu aku nak pegi Batik Keris. Die sememangnye gilekan design batik. Tapi design Batik Keris ni memang lawa-lawa. Makcu aku suke beli dress die ade macam-macam design. Afterall kitorang balik and berehat. 




nasi padang yang sedap. paling best daging dengdeng

@BatikKeris. bergambor je sbb tggu makcu try baju...huhu

Day 2

Then, esoknye kitorang breakfast kat hotel, pastu decide nak pergi Tanah Abang. Tempat yang paling popular orang malaysia kalo pergi Jakarta sebab murah-murah and macam-macam ade. Misi aku lak nak pergi sini sebab mestilah nak cari LACE...hihihi...Kalo datang Jakarta & Bandung jangan lupe beli lace tau. kat sini memang murah giler and mesti menyesal kalo tak beli bile balik malaysia nanti.  Mak aku jugak kirim beli sejadah yang lebar dalam 3 helai around harge 90 ribu rupiah. Duet kite dalam rm10 sehelai la. Kat sini memang sejadah, telekung and kain sulam memang murah-murah and cantek-cantek. Okey kat sini aku beli 2 kain lace dalam 3 meter sebab lerang die kecik and sejadah 3 helai tuk mak aku. Mission done! Lepas tu, kitorang singgah FX Sudirman Mall semate-mate untuk makan je. kat Muffin House. Then, balik hotel berehat-rehat. Dalam tengahari lak kitorang pergi swimming kat tingkat atas hotel. Memang cantek view pool kat hotel tu dari tingkat atas. Sorry takde picture sebab tak bawak fon pegi swim. hehehe.

our breakfast @hotel

our lunch @MuffinHouse

Then, bile petang kitorang bersiap-siap lak nak pergi konsert Afgan di Balai Kartini. Konsert ni antara Marcel, Sammy Simorangkir and Afgan. Semua pon suare-suare yang mantap je. Tapi banyak lagu yang aku tak tau dorang nyanyi. Tapi memang best konset dorang. Yang tak bestnye kene tunggu lame je. Bayangkan kitorang datang kol 6 sebab petugas dorang cakap kol 6 da boley masuk. Tapi kitorang tunggu sampai kol 8 baru boley masuk. Konsert start around kol 8 camtu. Ni kire first time la aku join konsert-konsert melibatkan artis ni...hehehe. Memang ramai la orang tengok. Aku tengok kalo tempat duduk vvip penuh. Then, after dah habis makcu aku berusaha nak dapat amik picture dengan Afgan. Puas la kitorang cari mane lah Afgan ni pergi. Akhirnye dapat jugak la bergambar. Sekalikan kitorang ternampak sekali la si Rika Sumanto yang berlakon jadik Mak bawang merah pon ade datang. Die datang dengan husband and anak die. Sempat jugak la kitorang ni bergambar ngan die. huhuhu...Then dalam 12 lebey kitorang pon balik.

our tickets ;)


 @BalaiKartini



 akhirnye with Afgan..

goodies we have from Martha Tilaar

Okey then, mybe I will update Part 2 & 3. So, tunggu my update frens....love u mucho ;)

 photo ju_zps80210f97.jpg

Photobucket

No comments:

Post a Comment

Klik, klik tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...