Click! Click! Click

Tuesday, October 28, 2014

Asal-Usul Api

Diriwayatkan api di dunia ini berasal dari Api Neraka yang telah 70 kali lebih dingin dari api Neraka itu sendiri.. iaitu Api Neraka 70 kali lebih panasss dari api dunia.. wallahu'alam.. Jadi bagaimana kisahnya? Cuba kita hayati betapa dasyatnya Api Neraka itu melalui pemahaman kita tentang api yang wujud di dunia ini melalui kisah dibawah..
 Ketika Nabi Adam a.s. diturunkan ke bumi, beliau tidak lagi memperoleh makanan secara mudah seperti di Syurga. Beliau harus bekerja keras untuk memperoleh buah-buahan atau daging untuk dimakan. Ketika beliau memperoleh binatang buruan dan menyembelihnya, ternyata tidak boleh terus dimakan begitu saja karena masih mentah dan tentunya tidak enak.

Oleh yang demikian beliau berdoa kepada Allah agar diturunkan api untuk memasak. Maka Allah S.W.T. mengutus Malaikat Jibril a.s. meminta sedikit api daripada Malaikat Malik di Neraka untuk keperluan Nabi Adam a.s. tersebut.

Malaikat Malik berkata: “Wahai Jibril, berapa banyak engkau menginginkan api?”

Malaikat Jibril a.s. berkata: “Aku menginginkan api neraka itu seukuran buah kurma”.

Malaikat Malik berkata: “Jika aku memberikan api neraka itu seukuran buah kurma, maka 7 langit dan seluruh bumi akan hancur cair karena panasnya!”

Malaikat Jibril a.s. berkata: “Kalau begitu berikan saja kepadaku separuh buah kurma saja”.

Malaikat Malik berkata lagi: “Jika aku memberikan seperti apa yang engkau inginkan, maka langit tidak akan menurunkan air hujan setitis pun, dan semua air di bumi akan mengering sehingga tidak ada satu pun tumbuhan yang hidup!”

Malaikat Jibril a.s. jadi kebingungan, sebanyak mana api Neraka yang selamat untuk kehidupan di bumi? Karena itu ia berdoa: “Ya Allah, sebanyak mana api Neraka yang harus aku ambil untuk keperluan Adam di bumi?”

Allah S.W.T. berfirman: “Ambilkan api dari Neraka sebesar zarah (sebutir atom)”.

Maka Malaikat Jibril a.s. meminta api Neraka kepada Malaikat Malik sebesar zarah dan membawanya ke bumi. Tetapi setibanya di bumi, Jibril a.s. merasakan api yang sebesar zarah itu masih terlalu panas, maka beliau mencelupkan (membasuhnya) sebanyak 70 kali ke dalam 70 sungai yang berbeza. Barulah setelah itu beliau membawanya kepada Nabi Adam a.s. dan meletakkannya di atas gunung yang tinggi. Tetapi sebaik api tersebut diletakkan, gunung tersebut hancur berkecai. Tanah, batuan, besi dan apa sahaja yang ada di sekitar api itu menjadi bara yang sangat panas dan mengeluarkan asap. Bahkan api yang sebesar zarah itu terus masuk menembusi bumi dan hal itu membuatkan malaikat Jibril a.s. khuatir.

Oleh kerana itu Jibril a.s. segera mengambil api tersebut dan membawanya kembali ke Neraka..
..tempat asalnya. Bara terbakar yang ditinggalkan itulah yang sampai sekarang menjadi sumber api dunia, termasuk yang menjadi magma-magma di semua gunung berapi di bumi ini. Tidak boleh dibayangkan bagaimana panasnya api neraka tersebut. Kalau bara api dunia itu umumnya berwarna merah, maka bara api neraka itu berwarna hitam kelam, seperti hitamnya gelap malam.

Nabi s.a.w. pernah menanyakan tentang keadaan api Neraka itu, maka Malaikat Jibril a.s. berkata: “Sesungguhnya Allah S.W.T. menciptakan Neraka, lalu menyalakan api Neraka itu selama 1000 tahun sehingga (baranya) berwarna merah. Kemudian (Allah) menyalakannya (menambah panasnya) selama 1000 tahun lagi sehingga (baranya) berwarna putih, dan (Dia) menyalakannya (menambah panasnya) selama 1000 tahun lagi sehingga (baranya) berwarna hitam. Maka Neraka itu hitam kelam seperti hitamnya malam yang sangat gelap pekat, tidak pernah tenang kobaran apinya dan tidak pernah padam (berkurang) bara apinya”.

Wallahu’alam.. Sampaikanlah kpd org lain, semoga ia akan menjadi sedekah jariyah kepada setiap orang yang membaca dan yang mengambil pengajaran dari perkongsian anda.. insyaAllah.. photo ju_zps80210f97.jpg


Photobucket

No comments:

Post a Comment

Klik, klik tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...