Click! Click! Click

Saturday, April 11, 2015

Hello Penang!

hello penang!

Hello korang...harini sikit blurr tapi nak jugak citer honeymoon kitorang. Even short vacation pon still nak citer. Honeymoon kitorang ni memang unplanned sebab nadia ade jugak ingat nak pergi melancong overseas ke kan...tapi time sekarang macam budget tak cukup. Yelah kahwin pon kene rushing before GST bagaikan...Ade jugak nadia tanye husband 'kite nak pegi mane ea b honeymoon' sekali bincang punye bincang tak ter'decide pape pon...Sampai la dah kawen sabtu tu kitorang bz mengemas bagai lepas kenduri. Then, ahad my husband ajak balik rumah mak die dekat kerteh. Kitorang tolak balik pon dah petang...Sampai dekat kol 9 malam macam tu. Borak-borak dengan mak ayah die...lepas borak tu masuk bilik godek-godek tepon...pastu I pon tanye husband...'b kite ni cuti seminggu nak pergi mane ye' takkan la nak dok umah je kannn...fikir punye fikir then the best choice pegi jalan-jalan Penang la. Sebab nadia tak penah lagi sampai utara melainkan Langkawi...Apelagi pukul 1 pagi kot kitorang baru decide. Terus la bukak fon tengok booking.com nak carik hotel. takut jugak price mahal sebab cuti sekolah kan. Mujur ade yang affordable untuk 3 hari 2 malam rm254. Murah kan...tapi no breakfast laa. Bilik die pulak nadia ingatkan besar. Rupenye kecik je...nasib laaa...agak tak berpuas hati jugak la di situ sebab tengok gambar besar. So ni la hotel nadia stay Chulia Heritage Hotel, Georgetown.


 

tengah malam ade orang melantak nasi kandar line clear

Kitorang gerak pukul 11 pagi ahad, sampai dalam pukul 8 malam. Sesampai je kami terus check in bilik sebab penat. Rehat-rehat lepas tu dalam pukul 10 lebih kitorang keluar mencari makanan. Hotel kami terletak betul-betul tengah bandar. Tak tau nak makan mane. Nadia pon google tempat makan best dekat Penang. So jumpe la tempat-tempat wajib kene try if pegi Penang. Kitorang try makan Nasi Kandar Line Clear. Makanan memag sedap cume kebersihan jela bad sikit. if korang ni pentingkan kebersihan, tempat ni memang tak seswai tuk korang, nadia is feel the same dengan korang....hehehe. But my husband memang puas hati dapat makan nasi kandaq....

jom start our day


we are at bukit bendera




So hari pertama kitorang, breakfast just dalam bilik. Husband tolong tapaukan nasi kandar line clear lg...katenye tak puas makan lg...hahaha...Then, baru bersiap-siap nak pergi Bukit Bendera. Cuaca sangat baik dan panas. Nak naik bukit bendera rm10 sorang. Korang boley waze je nak ke sane. Sampai kat atas boley view Penang town...Ade jugak food court dekat atas. Then jalan-jalan sikit dekat atas. Tak ade ape sangat la kat atas tu. Okey lepas tu kitorang turun, terus plan lunch dekat Nasi Kandar Melayu. Kedai ni dekat area Air Itam. Dekat jugak la dengan Bukit Bendera. Kawasan ni ade rumah flat. Okey jugak makanan die. Tapi nadia rase nasi kandar line clear lagi sedap. Macam biase kebersihan kedai ni pon xmemuaskan hati nadia...Okey lepas makan husband ajak jalan Gurney Paragon Mall. Yang bestnye mall ni betul-betul tepi laut. Dekat dengan kawasan Padang Kota je. Mall ni macam tak ramai orang sangat. Mybe sebab hari Isnin. Tapi tak banyak sangat kedai menarik. Kedai branded memang ade. Lepak-lepak kat subway jap...pastu sambung jalan lagi. hehehe....Keluar mall lepak pulak makan pasemboq kat Padang Kota. Agak mahal jugak makan kat sane. rm20 tuk 2 org makan. Makan kt sini tepi pantai best je amik angina kat sini. Lepas makan balik hotel mandi and rehat-rehat. Pukul 8 malam kaluar balik cadang nak jalan dekat Batu Feringgi. Area sane banyak apartment and kondo-kondo mewah. Bile malam sini havoc jugak sebab banyak kedai-kedai massage and jual-jual tepi jalan. So kalo pegi penang jangan lupe tau pegi Baru Feringgi sebab best. hehehe

ni nasi kandar kampung melayu

ni dekat gurney paragon mall

layan pasembur dekat padang kota

macam ni pon da rm20 okey...

Hari ketige kite berkemas-kemas tuk balik....tapi singgah Taiping and Bagan Serai dulu kampong husband. Sajer say hello sebab baru kaweng...hehehe...pastu kami gerak balik pukul 3 petang...Kitorang lalu ikut Grik. Sampai umah mak mertua pukul 12 tengah malam. yeay penat walopun husben yang drive. I is tido....kikiki.

mari balikkk!
 photo ju_zps80210f97.jpg
Photobucket

No comments:

Post a Comment

Klik, klik tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...